keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

#14 DIY tie dye
Heippati rallaa!
Lupailin tossa jo etukäteen postailla solmuärjäyksestä DIY:tä, ja tässä se nyt olis!Tässä siis kaikki mitä käytin. Suluissa olevat ei ole pakollisia mutta suositeltavia. Arvatkaa kahdesti käytinko kumpaakaan? En!
Värjäsin vanhan kertaakaan käyttämättömän t-paidan ja jonkun vanhan luonnonvalkoisen topin joka ilmestyi kauan sitten jostain enkä tiedä mistä.

Aloitellaanpas!

Eli ihan aluksi värjättävä kangas pitää kastella. Jos väräät esim. käyttämätöntä paitaa, kannattaa se myös pestä koneessa. Itse en paitaa pessyt, ja otin sen riskin että väri ei tartu hyvin. Olin jo tässä vaiheessa ehtinyt töhriä paitaan jotain läikkiä ja olin liian laiska niitä pestä pois.Sitten sekoitat valitsemasi värit pakkauksen ohjeen mukaan pulloihin.
Minä käytin Nitronin yleisväriä joka soveltuu myös käsinvärjäykseen. Väreiksi valitsin keltaisen, sinisen ja punaisen.

Käytin sekoitukseen suht kuumaa vettä ihan suoraan hanasta. Täytin muovipullon puolilleen ja sekoitin väristä noin neljäsosan. Nesteeseen voi halutessaan laittaa suolaa joka auttaa väriä tarttumaan paremmin. Minä en laittanut suolaa.


Märkä kangas/paita/mikä ikinä levitetään tasaiselle tasolle. Tässä kohtaa haluat tarkistaa että kaikki saumat on kohdallaan niin seuraava vaihe helpottuu kummasti. Jos haluat helpottaa kankaan sidontaa myöhemmässä vaiheessa, kannattaa valita liukas pintainen alusta joten nauhat/kuminauha on helppo viedä kangasmytyn alle.


Sitten valitset kankaalta mihin kohtaan haluat pyörteen tulevan ja siltä kohtaa nipistät kankaan sormien väliin ja lähden kiertämään kangasta rullalle. Tarvittaessa voit itse laskostaa kangasta ja kääntää jo aloittamasi kierteen ympärille.
Mitä tiukemman rullan teet sitä enemmän alkuperäisen kankaan värisiä osioita lopputulokseen tulee. Itse kieritin suht tiukalle, ja lopputuloksessa näkyy kivasti valkoista.


Kun koko kangas on saatu rullalle, se kiinnitettään joko kuminauhoilla tai narulla. Halutessasi voit jo tässä vaiheessa merkitä nauhalla missä kohtaa haluat värien vaihtuvan.


Seuraavaksi väriliuos levitetään mytyn päälle. Laitoin jokaista väriä suurinpiirtein saman verran, ja levitin niitä hieman päällekkäin jotta sain violetin, vihreän ja oranssin.
Värin kamssa voi lotrata ihan kunnolla. Itse laitoin väriä todella paljon. Tulin myös siihen tulokseen että muovipullo ei ehkä ole paras väline tähän jos haluaa siistiä jälkeä äsillä siitä on tosi vaikea kääntää.
Kun koko mytty on saatu värjättyä, pitää se kääntää toisin päin jotta saadaan toinenkin puoli värjättyä. Kun nostat mytyn pöydältä, kannattaa se laskea puhtaalle alueelle tai pyyhkiä väri pöydältä jottei se tahri jo värjättyä puolta. Lopuksi varmista ettei kankaaseen jäänyt valkoista ja että väriä on myös mytyn reunoilla.


Lopuksi värjätty kangas laitetaan muovipussiin jossa sen annetaan olla vähintään muutama tunti. Ihanne olisi että paita pidettäisiin siellä yön yli, mutta kärimättömänä pesin värin pois jo muutaman tunnin jälkeen.

Pesu

Ennen pesua mytty avataan.
Aloita kankaan viruttelu lämpimällä vedellä ja säädä veden lämpötilaa pikkuhiljaa viileämmäksi niin kauan että paidasta lähtevä vesi on kirkasta.


Tein myös toisen paidan johon laitoin vain sinistä ja punaista.Siinä lopputulokset. Itse pidän enemmän tuosta t-paidasta ja olen sitä jo ehtinyt pitää pälläkin.
Kumpi on teidän mielestä nätimpi?


Olen ihan hullaantunut tuohon värjäämiseen ja ehdin j ostaa uuden valkoisen paidan jonka aion värjätä ehkä ensiviikolla. Yritän jos saisin siitä melkein kaiken valkoisen peitettyä.

HUOM!
Vaikka on kesä ja monet pitävät pyykkejä ulkona kuivumassa, älä missään nimessä vie värjäämääsi paitaa aurinkoon kuivumaan! Miksi? Aurinko haalistaa kankaan värejä, ja sitähän sinä et halua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti